Ők

Lilypie Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

InstaSzeder

Curriculum I.

2013.02.12. 00:36 - ash

Címkék: school

adaisi_1360625743.JPG_600x902

Huh. Elég kemény heteink voltak mostanában, sok-sok betegséggel, rossz hírekkel, kellemetlenségekkel. Úgyhogy most írok valami nyugodalmas témáról, miközben próbálom elfelejteni 2013 eddigi teljesítményét és jobbakat remélek. Lássuk az iskolai tantervet!

Az angol iskolai év háromfelé van osztva és mivel egy évre jöttünk, ebből mindhármat látni fogjuk. Az elsőn már túl vagyunk, az szeptembertől decemberig tartott. A másodikat január elején kezdték, ez a húsvéti szünettel fog véget érni. A harmadik pedig húsvéttől július végéig fut. Minden évharmad közepén egyhetes pihenő van, a végén pedig nagyobb szünet: a karácsonyi és a húsvéti szünet kéthetes, a nyári majdnem másfél hónap. Nekem ez a felosztás jobban tetszik, mint a két és fél hónapos nyári szünet otthon, mert a gyerekek így jobban tudnak regenerálódni. Más kérdés, hogy júliusban itt valószínűleg nincsenek akkora melegek, ezért lehet így is hatékonyan tanítani akkor.

Az évharmadok elején az iskolában beszámolnak a szülőknek arról, hogy miről fog szólni a következő 2-3 hónap, a gyerekek pedig egyénre szabott célokat kapnak. Ada curriculum-előadása január közepén volt. A jelen évharmad mottója a következő: az vagy, amit megeszel. Nézzük vázlatosan, mi mindent fognak csinálni:

Olvasás: az olvasás fejlesztése (olvassunk velük minden nap!); mondatszerkesztés gyakorlása és fejlesztése; érzékszervekkel kapcsolatos vers írása (?); ismeretterjesztő szöveg jellegzetességei, feladatok szövegezése; napi phonics órák.

Matek: 2-5-10-esével számolás (szorzótábla); 100 feletti számok; összeadás és kivonás fejben és írásban; formák; számsorozatok felismerése és képzése; ismerkedés a helyiértékkel.

Torna: ismerkedés a szertornával; zene és torna; csapatjátékok.

RE (azaz kb. hittan, vagy etika): A világ Istené? Az embereknek vigyázniuk kell a világra?

Citizenship (kb. állampolgári ismeretek) / PSHE (Personal, Social and Health Education): erőszakoskodás az iskolában -- és ezzel kapcsolatban egy csomó kérdés, pl. hogy érzi magát az, akit bántanak a többiek és mit jelentenek ezek az érzelmek, mit tehet ilyenkor ő és mit a többiek stb.; büszkének lenni arra, amiben különbözöm.

Zene: önkifejezés énekléssel és zenével

IPC (International Primary Curriculum - már írtam korábban, hogy a suli e nemzetközi tantervet is integrálta): Tudomány: az élelmiszerek szerepe, termesztés és termelés; hogyan végezzünk tudományos kutatást. (ez utóbbin muszáj mosolyogni) Földrajz: honnan jönnek az élelmiszerek, kultúrák és ételek. Történelem: a szüleink és nagyszüleink ételei. Művészet: művészek, akik ételeket használtak; gyümölcsök és zöldségek rajzolása és festése. Technika: hogyan tervezzünk meg, készítsünk el és értékeljünk egészséges pizzát. :))) Társadalom: az ételek szerepe az ünnepeken.

Házi: minden héten egy írásbeli feladat van (számolás, írás, rajz, bármi lehet), illetve naponta kell olvasni a gyerekekkel és vezetni az olvasónaplójukat.

Hogy tetszik? Nem tagadom, nekem nagyon. Egyrészt mert veszik a fáradságot és részletesen tájékoztatnak engem, a szülőt. Igen, ez nekem nagyon fontos! :) Másrészt mert izgalmasak a témák, sokszempontú a megközelítés és sokféle eszközt használnak. A tananyag elég nagy, már csak az olvasáselvárás megriaszthatja a mi iskolarendszerünkhöz szokott szülőket -- engem is megriasztana, ha Lencsi csöppent volna bele 5 évesen ebbe a környezetbe. De. Olvasóidőben és számoláskor (nem írok órát, mert nincsenek kicsengetések) 3-4 külön csoportban ülnek a gyerekek és mindenki a maga szintjének megfelelő feladatokat kapja, nincs frontális oktatás, sokat sétálnak és a teremben is sokat "helyezkednek". Amit lehet, játékos formában vezetnek elő a tanítók és sok a segítő, asszisztens, önkéntes, valamint alacsonyak az osztálylétszámok. Ada szerint az iskola "érdekes". Több kérdésem nincs*.

 

* Vagyis lenne, csak tudom, hogy úgysem kapok tőlük mindenre kiterjedő, részletes beszámolót a napjukról, úgyhogy kezdem feladni...

A bejegyzés trackback címe:

https://szederinda.blog.hu/api/trackback/id/tr94904398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása