Ők

Lilypie Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

InstaSzeder

Inglis

2013.06.12. 18:34 - ash

Szóval a lányok és az angol. A fordulópont karácsonykor jött: három hétig nem voltak iskolában és amikor visszatértek, hirtelen a helyükre csúsztak a dolgok és elkezdtek angolul beszélni.Mi csak ámultunk és bámultunk.

Ada már szinte tökéletesen fejezi ki magát és persze állandóan angolul olvas (mert könyvmoly és a pár tucat magyar könyvünket már sok tucatszor olvasta). A tanítónénije szerint már az osztályban is remekül beszél -- ősszel még csak azt láttam, hogy megérti a kérdéseket és azt, miről esik szó, de inkább elkerülte a beszédet, ha lehetett. 

Lencsinek nem okoz problémát, ha Ada angolul kezd hozzá beszélni, természetesen csúsznak ki a száján a mondatkák, de szemlátomást kisebb a szókincse és kicsit szabadabban kezeli a szórendet, mint Ada. Persze még magyarul is! Nála tovább tartott, amíg elkezdett beszélni, de ez persze érthető, nem csak hogy kisebb, de ő csak napi 3 órát töltött -- nagyrészt játszással -- angol környezetben. Az oviban mindezzel együtt rengeteget tanult, imád írni (értsd: betűket rajzolni egymás mellé) és sok szót ki tud már olvasni angolul. (pop, mum, hug, put, ilyen egyszerűeket) Szeptemberben még visszafogottan lelkesedtem, de mostanra meggyőzött az itteni olvasni-tanítós rendszer: játékos, könnyed és valóban segít a gyerekeknek megbírkózni a kemény dió angol betűzéssel és olvasással.

Szóval lassan ott tartunk, hogy "jobban" tudnak nálunk angolul. Léna ugyan kevésbé tudja pontosan kifejezni magát, de számára oyan kifejezések és reakciók természetesek, amiket ha én mondok ki, már érzem is a könyvszagot, mert én nem az óvónénimtől hallottam ezerszer, hogy mondjuk there you go that's better, good girl amikor lesimította a pulóveremet. Adától pedig már volt, hogy megkérdeztem, hogy ez vagy az hogy van angolul és időnként előbb eszébe jutott, mint nekem. Az pedig, hogy nem kell a Present Perfectet, vagy a folyamatos és egyszerű igeidők közti különbséget "ésszel" megtanulnia... Priceless. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szederinda.blog.hu/api/trackback/id/tr415357769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása