Ők

Lilypie Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

InstaSzeder

Iskola II.

2012.09.24. 15:41 - ash

lencsi_sh.JPG

Lencsi ebéd előttig van oviban -- összesen 3 órát, az állam heti 15 óra ovit finanszíroz a gyerekek hároméves korától. (Igen, annak is, aki teljes állásban dolgozik. Ingyenes bölcsőde nem létezik.) A gyerekek egyenruhában járnak, de ezen kívül semmit sem kell vinni, benn kapnak tízórait, az ovi ad kulacsot, esőruhát és gumicsizmát is. lencsiből visoznylag keveset tudok kiszedni azzal kapcsolatban, hogy mit csinál benn. Ma például a következőket mesélte:

1. Minden reggel az első dolgunk az, hogy leülünk a barna csíkos és a fehér csíkos szőnyegre. A gyerekek. És. Az egyik óvónéni mond egy szót. És nekünk ki kell találni, mi az. (??)

2. Kaptunk muffint az óvónénitől. Sárga volt és kék. (Eddig mindig gyümölcsöt vagy zöldséget kaptak, inni pedig vizet.)

3. Volt benn egy homokozó és lehetett homokkal játszani. Amikor a kisfiúk kiborították, mi egy kislánnyal összesepertük.

Mielőtt elkezdett járni, eljött hozzánk látogatóba két óvónő. Lefényképezték és ez a kép került a fogasa fölé és a kulacsára, hogy mindent megtaláljon -- de elég hamar elvárás lesz, hogy le tudja írni a nevét. Az oviban nagyon sok nevelő van és nem annyira szorosan megszabott, hogy melyik csoporttal ki van, mint otthon, a magyar oviban volt, de minden gyerek hozzá van rendelve egy konkrét óvónőhöz, aki jobban odafigyel rá, követi a fejlődését stb. Összességében úgy látom, kicsit nagyobb függetlenséget várnak a gyerekektől, mint amit mi megszoktunk. Ennek jó példája a vécézés: otthon a kiscsoportosok együtt mentek a mosdóba és az óvónők mindig ellenőrizték, hogy minden rendben megy-e. Itt, ha jól értem, a gyerekek maguknak intéznek mindent. Ebből volt is egy kis gikszer egyik nap, amikor Lencsi csurom nedvesen jött haza, de azóta szóltam, hogy erre figyeljenek oda kicsit jobban és azóta mindig szólnak is, hogy rendben volt. (De nem mennek mindig utána, csak többször ellenőrzik és kérdezgetik.)

A legelején kaptunk képes bemutatót, részletes házirendet stb. az oviról és leírást a délelőtt menetéről is. Azt, hogy ebből mi valósul meg, nem nagyon tudom, mert reggel és délben nem találkozom léna főóvónénijével, Miss Beckettel, csak az asszisztensekkel, akik beszedik és kiosztják a gyerekeket. De nemsokára fogok vele beszélni, akkor majd beszámolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szederinda.blog.hu/api/trackback/id/tr744799799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása