Ők

Lilypie Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

InstaSzeder

22 hónap: összegzés

2009.02.03. 13:48 - Szeder Apa

A szókincse méretét már meg sem próbálom megbecsülni, mostanában a mondatszerkesztést gyakorolja: szépen cizellál, állandó jelzőket használ (fekete számítógép), töltelékszavakat mond (sok mondatot kezd úgy, hogy "most", "szerintem", "sajnos", "tényleg", persze anélkül, hogy értelme volna, egyelőre). Hosszú mondatokat mond (nyuszi bukfencezett a radiátoron), lassan kezdi jól használni a múltidőt. A felszólító mód még nem megy, ezért állandóan úgy beszél mint Donna Corleone ("Ideteszed a macit" - közben a mutatóujjával ütögeti maga előtt az asztalt, "Leveszed a hintát Adának" - bár most már sokszor mondja azt is, hogy nekem. Rengetek verset és dalocskát ismer, a Kaláka lemezről megmondja, melyiket akarja hallani, sőt, ha nem sikerül lebeszélni, ő maga kezdi megkeresni, hiszen még mindig imádja a gombokat nyomogatni.

Kézügyessége rohamosan fejlődik, ha rajzol, már kezdi arcszerűen elhelyezni a szemeket, szájakat jelző vonalakat. A duplóból tornyokat, házakat épít és szét is tudja szedni. A filctoll kupakját leszedi, visszateszi. Szeret egyedül enni, kanállal és kézzel is. A billentyűzet és az egér már régen jó barátja, csak a keze mérete akadályozza az egér használatában.

A nagybetűk közül már majdnem mindegyiket felismeri, amikor kirakjuk az ABC-s teve kirakóst, elő tudja keresni a betűk legalább háromnegyedét, ha éppen nem bohóckodni támad kedve.

Szeret babázni az állataival, sétáltatja őket a babakocsijával, tisztába teszi a Mikulást, ha "bepakilt".

Plusz: a napjai úgy néznek ki, hogy fél 7 körül felkel (az apjával), míg én (az anyja) megpróbálom összeszedni magam, megissza a tejét (vagy nem), megreggelizik (vagy nem), majd követi Sz. munkába-készülődését. (Mit csinál apa? Fürdik? Mit csinál apa? Kakil? Hova megy apa? Irodába?) Aztán következik a Délelőtt: játék, olvasás, duplózás, rajzolás, festés (mostanában imádja), ebédfőzés, ha szép az idő, játszótér vagy csatangolás. Időnként becsúszik egy-egy Maszkabál, Pom-pom vagy Kisvakond is, erről majd egy másik posztban lesz szó. Aztán korai ebéd és 12 körül alvás. Mostanában 1,5-2 órát alszik, s a Délutánok nagyjából hasonlóan telnek, mint a Délelőttök, esetleg vásárlással, pékséggel, piaccal színesítve. A január szörnyű volt, sokat voltunk bezárva a rossz idő, a hideg és a szmog miatt, próbálok programokat szervezni, de sajnos egyre nehezebb a hasam miatt. Este apa-idő, rendrakás, játék, vacsora, 7-kor fürdés, pizsama, tej, fogmosás (ellenáll!), énekek, alvás. A napirend, ha itthon vagyunk, kőbe vésett, ez nagyon jót tesz neki.

Ada egyébként: barátságos, mosolygós, nyitott. Társaságban azért el kell telnie egy órának, amíg igazán beszédes lesz. Egyelőre nem érte sok konfliktus, mert a baráti gyerekek is könnyen kezelhetőek, kíváncsi vagyok a későbbiekre.

Történetmesélés: bizonyos sztorikat minden nap többször meghallgatunk, például hogy "a nagyapával belementünk a sárba", valamint a kedvenc mesefiguráihoz kapcsolódó eseményeket (Bubu maci pl. beteg, mint tudjuk). Rengeteg ének és mondóka, midnig összekapcsolja a világ eseményeit a verskészletével.

Tesó: mindenkinek készséggel elmeséli, hogy mi a helyzet és hogy hol lakik a kistesó, beszél hozzá ésatöbbi, mindazonáltal én persze aggódom, hogy mi lesz, amikor rájön, hogy ez a gyerek bizony itt marad nálunk. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szederinda.blog.hu/api/trackback/id/tr80920155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása