Ők

Lilypie Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

InstaSzeder

Manor House, Avebury

2012.08.13. 22:14 - ash

Címkék: múzeum avebury prehiszt

Amikor elállt az eső, elindultunk a manor house, azaz a kúria felé. Avebury aprócska falu, nem volt nehéz megtalálni. A házba időhöz kötött jegyeket adnak, amíg vártunk, megnéztük a közelben legelésző bárányokat és bementünk a múzeumba (Barn Gallery), ahol a kövekről és az ásatásról tudtunk meg mindenféle érdekeset. Épp az idővonalat vizsgáltam, amikor hátrafordultam, hogy odahívjam a többieket, és azzal a látvánnyal szembesültem, hogy a gyerekek egy érdekes tárlót vizsgálnak: az üvegdobozban egy apró gyerekcsontváz volt, amit (akit) egy közeli ásatáson találtak, a kora pedig valahol négy- és hatezer év között van. Megállt bennem az ütő és nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne rángassam el őket onnan. Végül sikerült uralkodnom magamon és higgadtan, nagy vonalakban elmagyarázni, hogy mit is látnak. Ők persze csak csodálkoztak, hogy nahát, pont ilyen van mindenkiben? Az állatokban is? A gilisztában nem, tényleg? -- és mentek a következő tárlóhoz. Azóta olvastam, hogy a druidák (értsd: a modernkori druida vallás képviselői) kampányoltak a Charlie-nak nevezett csontváz újratemetéséért, de a kérés elutasíttatott. Nem hiszem, hogy rajtuk kívül lenne bárki, aki megkérdőjelezné a döntést, de kétségtelen, hogy megrázó élmény volt -- bár a halála körülményeiről nem tudunk semmit. 

Aztán kiszédültünk a múzeumból és pont találkoztunk Zsófiékkal, akik közben Vincét altatták és elindultunk a szomszédos kúria felé. A Manor House-t nemrégiben újították fel történészek, szakértők és helyi önkéntesek segítségével, a folyamatról BBC-doku is készült, borzasztó kíváncsi vagyok rá. Az épület a 16. században épült és a legutóbbi időkig laktak benne (na jó: a huszadik század közepéig biztosan), a felújítás során a szobák és helyiségek mind autentikus berendezést kaptak egy-egy meghatározó kort követve. Az ebédlő Tudor-kori, a konyha 1912-es (Titanic-cikk az újságban!), a nappali harmincas évekbeli (amikor az ásatást vezető Alexander Keiller lakott itt), a billiárdszoba az 1920-as éveket idézi ésatöbbi. Hogy a gyerekeknek még érdekesebb legyen, minden szobában volt egy tárgy, ami nem illett oda és amit meg kellett találni. Egyébként a gyerekeknek amúgy is érdekes volt, mert mindent, de mindent ki lehetett próbálni, meg lehetett fogni, fel lehetett emelni, még az ágyakat és a gramofont is. A ház mögött veteményeskert van meg a kötelező sövényszobrok és aranyhalas medence, ezt is mind megcsodáltuk. A parkolóba visszafelé még megálltunk a templomnál, semmiség, csak ezer éves,

A bejegyzés trackback címe:

https://szederinda.blog.hu/api/trackback/id/tr714709580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása